Nettisivuston värimaailma

Kun yritykselle rakennetaan nettisivuja, tulee ottaa monia asioita huomioon. Moni seikka vaikuttaa siihen, kokeeko sivustolla kävijä, eli mahdollinen asiakas, yrityksen kotisivut puoleensavetäviksi ja mielenkiintoisiksi vai ei. Sivuston tulee olla käytännöllinen ja toimiva, asiakkaan tulee löytää helposti asiat joita hän hakee sivuilta ja sivuston tulee tukea myös mobiililaitteita sillä yhä useampi asiakas etsii tietoa puhelimen kautta, sekä ennen kaikkea yrityksen kotisivujen tulee olla visuaalisesti miellyttävät ja yrityksen myymiin palveluihin tai tuotteisiin sopivat. Visuaalisuuteen vaikuttaa suurelta osin se, miten loogisesti navigointi, tekstit ja kuvat on aseteltu sivustolle. Värillä on todellakin väliä, kun mietitään sitä, miten sivusto kuvastaa parhaalla tavalla yrityksen toimintaa ja sen myyviä palveluita tai tuotteita.

Yrityksen logo ja koko brändi tulee näkyä myös kotisivujen värimaailmassa, varsinkin jos yritykselle on määritelty tietyt värikoodit. Keskenään toimivat värit yrityksen kotisivuilla lisäävät myös luotettavuutta asiakkaan silmissä ja tekevät sivuilla vierailusta miellyttävän. Väärin valitut värit taas voivat vaikuttaa päinvastoin ja saada huonoimmassa tapauksessa asiakkaan poistumaan sivustolta. Värejä voidaan käyttää luomaan tunnelmaa, saamaan asiakas ostamaan tai herättämään huomiota. Riippuen siitä, millaisia palveluita tai tuotteita yritys tarjoaa, kannattaa miettiä käytetäänkö sivustolla lämpimiä vai kylmiä sävyjä. Kylmät värit mielletään yleensä rauhallisiksi ja turvallisiksi ja ne yhdistetään vastuullisuuteen ja luotettavuuteen. Lämpimät värit taas mielletään iloisiksi, myönteisiksi ja energisiksi.

Kontrastit ja väripaletti

Värien käytössä nettisivuilla on erityisen tärkeää se, että tekstit tulevat selkeästi näkyviin sivuston taustavärityksestä. Jos teksti on valkoista vaaleaa taustaa vasten, ei kävijä saa lukemastaan selvää. Vaaleaa taustaa vasten tulee olla siis tumma tekstitys ja tummaa taustaa vasten vaalea teksti. Sivuston väripaletti luodaan yleensä oman yrityksen ilmeen mukaan tai millaista kuvaa yrityksestä halutaan antaa asiakkaille. Jos yrityksesi myy esimerkiksi leluja, kannattaa satsata laajempaan värikirjoon sivustolla, mutta jos tarjoat hautauspalveluita, ei väreillä kannata rellestää. Yleensä käytetään yhtä tai kahta väriä, sekä näiden kahden värin eri sävyjä. Jo kahdella värillä saadaan aikaiseksi harmoninen värimaailma sivustolle jos näin halutaan. Yleisimpiä kotisivujen värejä ovat harmaa, musta ja valkoinen sillä kyseiset värit ovat silmäystävällisiä eivätkä ainakaan saa päänsärkyä kävijälle aikaiseksi. Varmoja valintoja siis. Jos haluat kuitenkin sivuillesi värikkäämpää ilmettä, kannattaa ehkä kääntyä ammattilaisen puoleen joilla on asiasta kokemusta. Ei kannata menettää yhtään potentiaalista asiakasta väärin valitun värimaailman vuoksi.

Valkoinen tausta

Käytetyin sivuston taustan väri on ehdottomasti valkoinen, sillä se on helpoin ja varmin valinta. Valkoinen tausta mahdollistaa monen värin grafiikan käytön sivustolla, varsinkin silloin jos sivustolle on laitettava esimerkiksi logoja tai kuvakkeita joiden väreihin ei voi vaikuttaa. Valkoinen taustaväri myös raikastaa muita värejä, muun muassa taidemuseoiden seinät ovat valkoiset jotta taideteosten värit pääsevät oikeuksiinsa. Hyvä esimerkki tällaisesta sivustosta on Poker Stars, jonka sivustolla pelikuvakkeiden väreihin ei voi vaikuttaa.

Valkoinen + tehosteväri:

Tyylikäs ja helppo ratkaisu useimmiten on valita valkoiselle taustalle yksi tai useampi väri, joita käytetään läpi koko sivuston. Varsinkin tekstipitoisissa sivustoissa kyseinen ratkaisu on todella toimiva. Hyvä esimerkki tällaisesta nettisivustosta on Marketvisio.

Harmaan käyttö

Harma väri sivuston taustavärinä on vaativa, sillä se latistaa helposti muut värit ja tietokonemaailmassa harmaata väriä pidetään ”tyhjänä” värinä, sillä useimpien sovellusten oletustaustaväri on harmaa. Jos valitsee kotisiuille taustaväriksi harmaan, kannattaa valita jokin toinen harmaan sävy kuin tavanomainen tietokoneharmaa. Harmaan värin käyttö edellyttää muiden värien tarkkaa harkintaa. Hyvä esimerkki harmaan sävyn käytössä onnistuneesta sivustosta on Damex.

Mustan käyttö

Valkoinen taustaväri nettisivuilla on raikas pohja muille väreille, mutta musta vielä tehokkaampi, sillä se saa värit hehkumaan. Musta käy myös useimpien sivustojen markkinointiviesteihin, ja mustaan väriin on helppo yhdistää muita toimivia värisävyjä. Hyvä esimerkki tummista sivuista on muun muassa Him-yhtyeen – sivusto.

Sinivalkoinen

Suomesta löytyy ymmärrettävistä syistä paljon sinivalkoisia www-sivustoja. Tämä väriyhdistelmä antaa raikkaan ja puhtaan vaikutelman, sekä herättää luottamusta ainakin suomalaisissa kävijöissä. Tätäkin kombinaatiota kannattaa myös piristää jollain vastavärillä, esimerkiksi oranssilla. Oiva esimerkki tällaisista sivustoista on muun muassa Finhockeyn sivusto.

Vastavärit

Vastavärien käyttö on yleisimpiä keinoja määritellä sivuston värejä. Kaikkein muodikkain pari on sini-oranssi, jossa toinen väri on hallitseva ja toinen raikastaa valittua väriä. Jos sivusto on esimerkiksi turhankin sinivoittoinen, voit kokeilla oranssia siellä täällä ja saat aivan uudenlaisen ilmeen kotisivuillesi. Vastaväri voi olla myös murrettu, sen ei välttämättä tarvitse olla kirkas. Esimerkkinä kyseisistä sivustoista voisi mainita Oulun Ammattikorkeakoulun sivustot.

Sävy sävyyn

Tyylikäs vaihtoehto on sävy sävyyn valittu värikombinaatio. Sävy sävyyn ovat lähivärejä, jotka valitaan väriympyrästä läheltä toisiaan, kun taas vastavärit otetaan ympyrän vastakkaisilta puolilta. Äärimmäinen sävy sävyyn valinta on, että valitaan yksi pääväri ja siitä eri tummuusasteita. Esimerkkinä tästä on muun muassa Africanmusic.org-sivut.

Kirkkaat, kylläiset värit:

Tietokoneen värit muodostuvat kolmesta väristä: vihreästä, punaisesta ja sinisestä. Jos jotain näistä väreistä käytetään yksinään väri on kylläinen. Sekoittamalla kahta näistä väreistä keskenään, saadaan myös kylläinen värisävy. Jos kahteen pääväriin lisätään kolmatta väriä, sävy alkaa murtua. Kylläisten värien sivuista voisi mainita Sirkusfinlandian sivut, joiden väriloistosta ei voi erehtyä.

Värivaihtelu jäsentää sivuston

Sivuston pääväriä tai taustaväriä voi käyttää myös alasivustojen kokonaisuuksien hahmottamiseen, värit toimivat usein myös linkityksen apuna. Aalto.fi -sivut näyttävät esimerkkiä tästä.

Erikoisia väriyhdistelmiä

Netistä löytyy myös paljon sivustoja joissa värejä on käytetty mielivaltaisesti ja tuloksena on usein sekasorto. Toisaalta tällaiset sivustot saattavat miellyttää henkilöä jolla ei ole värisilmää. Sivusto voi silti olla mielenkiintoinen ja huomiota herättävä ja esimerkiksi Liigan nettisivut noudattavat kyseistä kaavaa.